Markus Edemalm

Nam Prik Pao - Het thailändsk chilipasta

Jag älskar heta maträtter, och speciellt de thailändska. Detta är ett recept på Nam Prik Pao, eller het chilipasta.

Bild: nam_prik_pao-320x240.jpg
Nam Prik Pao

Nam Prik Pao betyder ungefär rostad chilipasta. Detta tillbehör är ett måste till Pad Thai och liknande rätter. Förutom en skön hetta från chilin har den en god balanserad smak av de övriga ingredienserna.

Ingredienser

  • 75 gram torkad thaichili
  • 0,5 dl torkade räkor
  • 1 dl vitlöksklyftor
  • 2 dl charlottenlök, delad i stora bitar
  • 0,5 dl hackad palmsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl tamarindjuice
  • 2 msk fisksås
  • 0,5 tsk räkpasta
  • 3 dl olja

Jag använder mer olja än de flesta recept. Det beror på att jag vill ha en lös pasta som är lätt att blanda med maten. Även oljan runt omkring får en fantastisk smak.

Gör så här

Rosta de torkade chilifrukterna försiktigt i en torr panna. Det ska bli mörka i färgen men får inte bli svartbrända. Lägg de åt sidan när de är klara. Rosta sedan vitlöksklyftorna och charlottenlöken på samma sätt. De ska få en rostad yta med några brända fläckar.

Kör de rostade chilifrukterna och torkade räkorna i en matberedare så de mals ner till ett grovt pulver. Häll sedan ner de rostade vitlöksklyftona, charlottenlöken, saltet, tamarindjuicen, fisksåsen, palmsockret, räkpastan och cirka 1 dl av oljan och kör matberedaren till alla ingredienser blivit mixade till en jämn pasta. Du behöver antagligen skrapa ner ingredienserna från kanterna då och då innan allt mixats ordentligt.

Värm upp pannan och häll i resten av oljan, cirka 2 dl. Tillsätt sedan all chilipasta från matberedaren. Pastan ska stekas i oljan på svag värme under konstant omrörning i ungefär 10 - 15 minuter. Smaka försiktigt på chilipastan. Justera smaken efter eget önskemål. Tillsätt mer salt, tamarind eller palmsocker för justering av sälta, syrlighet och sötma. När chilipastan fått en mörk brunaktig färg är den färdig.

Förvara chilipastan i glasburkar. Den bör klara sig mycket lång tid i kylen.