Markus Edemalm

Recept på riktig panpizza

Här är ett recept på riktig panpizza. Följer du detta recept får du en härligt tjock, luftig pizzabotten med perfekt bett och smak. Pizzan gräddas i gjutjärnpanna i ugn och ger underbart spröda kanter.

Bild: panpizza-320x240.jpg
Bakat av ett proffs!

Saknar du en gjutjärnspanna? Gör dig själv en stor tjänst och släng bort alla gamla repiga 129-kronors teflonpannor och skaffa dig en riktig panna i gjutjärn. Det finns inget som slår en välskött instekt gjutjärnpanna och dessutom kan man baka fantastiska panpizzor i den.

Degen i detta recept ska jäsa svalt och långsamt under 24 timmar. Tiden kan möjligen kortas ner till 8 timmar om jäsningen sker i varmare miljö, men det är inget jag provat eller vill rekommendera. Det handlar inte bara om jäsning, precis som vid all brödbakning så utvecklar degen bättre smak om den får jäsa i lugn och ro.

Ingredienser till två pizzor

  • 400 gram vetemjöl
  • 10 gram salt
  • 4 gram jäst
  • 275 gram ljummet vatten
  • 8 gram olja

Jo, det stämmer. 4 gram jäst är allt som behövs. Det är bara på mjölpåsens enkla snabbrecept som du ska använda ett helt paket jäst. Ingen vettig brödbagare använder så mycket jäst.

Dag 1: Gör degen

Tag en stor bunke och blanda vetemjöl och salt. Mät upp vatten och olja i en liten skål och lös upp jästen. Slå i vätskeblandningen i den stora bunken och rör ihop allt med en rejäl träslev. Degen behöver inte knådas, men den ska blandas ihop ordentligt så att inga lösa mjölklumpar förekommer.

Bild: pizzadeg-320x240.jpg
Allt har en början, så även denna pizza.

Sätt på ett lock på bunken, eller täck den med plastfilm. Ställ bunken på en sval plats. Jag använder mitt köksskafferi som håller en sval temperatur tack vare en ventil. Sommartid blir det lite svårare, då kan eventuellt den minst kalla delen i kylskåpet användas. Prova dig fram.

Dag 2: Baka pizza!

Tag fram den jästa degen. Den bör nu jäst upp ordentligt och fyller nästan hela bunken.

Bild: pizzadeg2-320x240.jpg
Bra drag på jäsningen!

Mjöla underlaget ordentligt och stjälp ut degen försiktigt med hjälp av en mjuk degskrapa. Dela degen i två lika stora bitar. Forma varje bit till en rund bulle. Här gäller det att inte bara mosa ihop degen, utan använd bägge händerna med handflatorna vända uppåt och rotera degen samtidigt som du trycker ihop den under sig själv. Med rätt teknik formar du fina runda bullar med en spänstig yta.

Bild: pizzadeg3-320x240.jpg
Dela degen och forma två bollar

Tips: Ska du endast baka en pizza, kan du stoppa den andra degbullen i en lämplig plastpåse och stoppa i frysen. Den frysta degbullen kan långsamt tinas i kylskåpet nästa gång du blir pizzasugen.

Plocka fram din gjutjärnspanna. Smörj pannan med en matsked olivolja. Se till att ett lager olja täcker hela botten och upp på kanterna. Placera degbullen mitt i pannan och tryck försiktig ut degen så den täcker hela botten. Täck över med plast och låt degen fortsätta jäsa i pannan under två timmar.

Sätt på ugnen på 275 °C när cirka en timme återstår.

När degen jäst i två timmar i pannan är det dags att göra klart pizzan. Nyp sönder stora luftbubblor som bildats i degen. Lyft försiktigt upp degens kanter och släpp ut eventuella luftbubblor från undersidan.

Fyllningen

Börja med ett jämt lager tomatsås i botten. Förutom en perfekt deg till pizzabotten så är tomatsåsen den viktigaste ingrediensen. Prova gärna mitt recept på tomatsås till amerikansk panpizza.

Bild: pizzafyllning-320x240.jpg
Påläggen redo

Vanliga pizzor, s.k. “italienska” pizzor som görs på svenska pizzerior (och som egentligen inte alls påminner om pizzor från Italien) brukar oftast göras med ett lager ost direkt över tomatsåsen och därefter läggs övriga ingredienser på. Panpizzor däremot, brukar oftast göras med osten överst.

Lägg på dina favoritpålägg. Salami, kryddad nötfärs, tunna skivor marinerad ox- eller fläskfilé. Kanske lite lök eller några tunna skivor färsk tomat. Avsluta med ett rejält lager riven ost.

Bild: panpizza2-320x240.jpg
Lägg på dina pålägg

I bilden ovan har jag använt purjolök, marienrad lövbiff och grön paprika. Jag kryddade med lite oregano och cayennepeppar. Därefter ett jämnt lager river ost (över hela pizzan naturligtvis).

Vilken ost du väljer är också en halv vetenskap. Personligen tycker jag att vanlig hushållsost eller prästost fungerar bra. Se bara till att den är av den fetaste sorten. Färdigriven pizzaost eller gratängost ska undvikas till varje pris, speciellt om det står Eldorado eller ICA Basic på påsen. Jag har bara dålig erfarenhet av dessa. De smälter inte bra och har en förmåga att smaka torrt och bränt.

Grädda pizzan i mitten av ugnen. Exakt hur lång tid varierar, för mig såg pizzan lagom färdig ut efter 15 minuter. Jag täckte då över pizzan med aluminiumfolie och lät den stå kvar ytterligare 5 minter för att vara säker att botten var tillräckligt färdig. Det visade sig bli helt perfekt.

Bild: panpizza3-320x240.jpg
Nygräddad panpizza. Du glömde väl inte vinet?