Markus Edemalm

Tomatsås till amerikansk panpizza

Detta är ett recept på tomatsås till pizza som kräver lite mer arbete, men som ger en bättre smak. Den lämpar sig utmärkt till hemlagad amerikanska panpizza. En sås med lite extra sting.

Ingredienser

  • 1 burk (400 gram) krossade pomodoro-tomater
  • 0,5 msk olivolja
  • 0,5 msk osaltat smör
  • 1 vitlöksklyfta, fint riven
  • 1 tsk torkad orgegano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 nypa röda pepper flakes
  • 0,5 tsk socker
  • 0,5 gul lök, skalad
  • salt efter smak

Om tomaterna

Det finns tomater och så finns det tomater. Varför köpa en billig burk tomater från ICA Basic, när äkta italienska pomodoro-tomater från Toscana smakar så mycket bättre? Lägg till några kronor, det är det värt. Speciellt när du tänker laga den perfekta hemlagade pizzan!

Gör så här

Den burk med krossade pomodoro-tomater jag köper har rätt konsistens från början. Om den har för stora bitar börjar du med att mixa tomaterna till en någorlunda jämn konsistens. Ställ tomaterna åt sidan.

Tag en kastrull och värm försiktigt upp smöret och olivoljan. Tillsätt den finrivna vitlöken och de torkade kryddorna. Koka försiktigt under omrörning i 3 minuter utan att det bränns. Häll i tomaterna och lägg i löken. Tillsätt salt och socker. Låt allt koka mycket försiktigt under cirka 45 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Tag av kastrullen och plocka bort lökbitarna. Låt såsen kallna.

Använd såsen till mitt recept på riktig panpizza.

Överbliven sås kan förvaras i en burk med tätslutande lock och bör stå sig ett par veckor i kylskåp.