Markus Edemalm

Om edemalm.se

<h1>Hello!</h1>

Jag är en av få lyckligt lottade personer i Sverige som har ett så pass ovanligt efternamn att jag lyckats skaffa en egen SE-domän med samma namn. Och har man ett eget domännamn så förpliktigar det att även ha en personlig hemsida också, eller? Något vettigt bör ju dyka upp på skärmen när man skriver in adressen. Men oj, hemsida… det låter så 90-tal. Och webbplats eller sajt låter inte mycket bättre. Kalla det vad du vill.

Statiska sidor med Hugo och Markdown

Innehållet är skrivet i Markdown och jag använder Hugo för att generera statisk html-kod. Hugo är ett fantastiskt verktyg, som jag uppskattar mer och mer. Dessa sidor kräver inget PHP eller databas, och jag använder inga skript eller andra resurser från tredje part. Därför laddar mina sidor mycket snabbt.

Layout

Layouten är min egen design, även om jag måste erkänna att jag ständigt inspireras och lånar friskt av andras idéer.

Servern

Jag driftar min egen server från grunden. Allt från ett skräddarsytt operativsystem kompilerat från källkod, med egen kontroll över nätverk, DNS, brandvägg, mailserver, webbserver och allt annat som hör därtill. Den här webbplatsen är egentligen bara toppen av av min skapelse, som syns utåt.

HTTP/2

Webbservern som levererar dessa snabba sidor stöder HTTP/2. Använder du en modern webbläsare och ansluter direkt bör innehållet ladda riktigt snabbt. Surfar du inifrån ett företagsnätverk är risken stor att du blir bromsad av en proxyserver som enbart använder HTTP/1.1. Pingdom Website Speed Test ger sidan betyg A och hävdar att den är snabbare än 100% av testade sidor.

IPv6

Denna server kan nås både över IPv4 och IPv6. Har du en uppkoppling med dual-stack väljer din dator automatiskt den snabbaste vägen.

Just nu ansluter du från [].

Javascript ej nödvändigt

Du kan inaktivera javascript för dessa sidor utan att förlora viktig funktionalitet. Jag använder javascript mycket sparsamt på enstaka sidor. Då javascript krävs informerar jag om detta.

Fritt från reklam och cookies

Jag ogillar starkt reklam och datainsamling. För att inte vara sämre själv så är dessa sidor:

  • 100% fri från reklam
  • 100% fri från analyskod och spårare
  • 100% fri från skript och andra resurser från tredje part

För dig som känner likadant så rekommenderar jag att du skaffar tilläget Ghostery till din webbläsare. Till MacOS och iOS finns även Better. Bägge tilläggen rekommenderas varmt (men det räcket med ett). Du kommer blir förvånad över vad som sker bakom kulisserna när du klickar runt på nätet.

Ha en bra dag!

ME