Bröd bakat med poolish

Den långa jästiden i detta recept och stora andelen poolish bidrar till en mycket god och utvecklad smak. Brödet får stora hål en blir härligt segt.

Egenskaper:

På kvällen

Blanda ihop en poolish i en bunke av följande ingredienser:

Poolish
ett bröd två bröd
175 g350 gvetemjöl special
140 g280 grumstempererat vatten
0,25 g (≈ 0,5 krm)0,5 g (≈ 1 krm)torrjäst

Täck bunken med ett lock eller använd plastfilm. Lämna bunken framme i rumstemperatur över natten.

Nästa dag

Gårdagens poolish bör nu ha jäst upp till dubbla storleken och vara rejält bubblig. Det är mycket viktigt att din poolish är aktiv. En överjäst poolish fungerar dåligt, likaså om den inte är hunnit jäsa färdigt. Tid och temperatur är avgörande.

Slutlig deg
ett bröd två bröd
225 g450 gvetemjöl special
180 g360 grumstempererat vatten
10 g20 gsalt
0,25 g (≈ 0,5 krm)0,5 g (≈ 1 krm)torrjäst

Blanda ihop den slutliga degen enligt receptet ovan. Börja med att lösa upp poolish med vatten, tillsätt därefter mjöl och jäst. Bearbeta degen med "sträck och vik"-metoden under några minuter. Tillsätt saltet och fortsätt bearbeta degen tills den är jämn och alla klumpar är borta.